piątek, 25 marca 2011

Wapń - klucz do świetnej kondycji

Naukowcy ze sztokhomskiego instytutu przez 10 lat obserwowali 23 tysiące panów w średnim wieku oraz starszych i przekonali sie, że ci, którzy - jak twierdzili - stosowali diete bogatą w wapń (ok. 2000 mg), mieli o 1/4 mniejsze prawdopodobieństwo śmierci w tym czasie niż ci, którzy takiej diety unikali. Możliwe, że osoby spozywające wiele wapnia mają również i inne zdrowe nawyki, uważają badacze. To nie zmienia jednak faktu, że dieta bogata w ten minerał obniża ciśnienie, poziom cholesterolu, a także cukru we krwi.
Szwedzkie badanie przeprowadzono na mężczyznach, jednak dr med. Robert P.Heaney z Creighton Universityt w Omaha uważa, że to samo może dotyczyć kobiet. Sugeruje on, by wszyscy dorośli starali się w miarę możliwości spożywać z jedzeniem codziennie około 2000 mg wapnia. To ważne bo inne składniki odżywcze wzmacniają jego działanie.
Wzbogacenie jadłospisu o wapń jest naprawde proste. Picie mleka do posiłków to około 300 mg wapnia w każdej szklance (225 ml). Jeżeli Twój organizmnie toleruje laktozy, to jogurt (do 450 mg w szklance chudego jogurtu) lub ser (410 mg w 1/2 szklanki twardego cheddara) łatwiej strawisz.
Możesz również korzystaćz mniej znanych źrodeł wapnia jak np:
-gotowane brokuły (62 mg w szklance)
-wzbogacone mleko sojowe (299 mg w 225 ml)
-migdały (190 mg w 1/2 szklanki)
-zielony groszek (54 mg w 100 g)
-gotowany szpinak (245 mg w szklance)
Jak rozpoznać niedobór:
Jeżeli często łapią nas skurcze, bolą mięśnie, mamy mrowienie i drętwienie rąk i nóg, często łamią nam się kości albo psują zęby - to mogą być to sygnały niedoboru wapnia. Jeżeli mamy też niemiarowe bicie serca, częste krwotoki z nosa, trudności z zatamowaniem krwi po skaleczeniach, stany depresyjne i lękowe - to również może świadczyć o niedoborze wapnia.

V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz